Ομάδα με λαό ή «Και του Λαού ομάδα»;

Του Αδάμου Ευσταθίου

Η φωτογραφία με το τρακτέρ έγινε η αφορμή για να ανοίξει ακόμη μια φορά η συζήτηση για το αν η Ομονοια Λτδ είναι ομάδα του Λαού. Από την μια η ανάγκη του κόσμου που ακολούθησε την Λτδ να πείσει τον εαυτό του ότι είναι η ιστορική συνέχεια του ΑΣΟΛ και από την άλλη το αφήγημα που πουλά ωραία για το marketing της εταιρείας, έκαναν την φωτογραφία με το τρακτέρ viral.

Με ατάκες για την ομάδα του Λαού, με ξέπλυμα του ξεπουλήματος και της αλλαγής χαρακτήρα και με αναλύσεις που ήθελα να βγάλω τα μάτια μου, κάποιοι εσκεμμένα μπερδεύουν τον κόσμο για κάτι που στην ουσία είναι πολύ απλό. Για αυτό ας μου επιτρέψουν να γράψω την δική μου άποψη.

☘ Αρχικά για εμένα (και για όλους πριν το ξεπούλημα) ομάδα του Λαού είναι η ομάδα που γεννήθηκε από το Λαό και ανήκει στο Λαό της. Οπόταν από μόνη της η παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο της ιδιοκτησίας μιας ομάδας θα έπρεπε να είχε σταματήσει μια τόσο γελοία συζήτηση περί ομάδας του Λαού.

Όπως έγραψα όμως πιο πάνω το «ομάδα του Λαού» πουλα και ξεπλένει, για αυτό και έντεχνα από το 2018 και από τις πρώτες μέρες μετά το ξεπούλημα, ξεκίνησε ένα όμορφο παραμύθι ότι ακόμα και αν άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς η δημιουργηθήσα το 2018 Ομόνοια Λτδ είναι η ομάδα του Λαού αφου εξακολουθεί να έχει πολλούς φιλάθλους του ΑΣΟΛ.

📍 Αν και ένα τέτοιο αστείο επιχειρήμα δεν θα έπρεπε καν να απαντηθεί εντούτοις φαίνεται ότι εκτός από αυτούς που εσκεμμένα τα λένε, υπάρχουν και αυτοί που τα πιστεύουν. Για αυτό ας τελειώνουμε με τις βλακίες.

📍 Αν μοναδικό κριτήριο για να είναι μια ομάδα «του Λαού» είναι το να υποστηρίζεται από πολύ κόσμο τότε το Αποέλ είναι ομάδα του Λαού.

📍 Αν η υποστήριξη μιας ομάδας από κόσμο της εργατικής τάξης είναι μοναδικό κριτήριο για να ειναι μια ομάδα «του Λαού» τότε αν αύριο ένας αγρότης βγει στους δρόμους με τη σημαία της Ανόρθωσης αυτό σημαίνει ότι η Ανόρθωση είναι ομάδα του Λαού.

📍 Αν μόνο η ιστορία είναι αρκετή για να κουβαλάς τον χαρακτηρισμό άσχετα με το παρών, τότε ο σημερινός Ολυμπιακός του Μαρινάκη είναι ομάδα του Λαού.

📍 Αν το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει σχέση τότε η Λίβερπουλ και η Μαν. Γουνάιτεντ που (μέσα σε άλλα) ψήφισαν υπερ της #EuropeanSuperLeague είναι ομάδες του Λαού.

Και για να τελειώνουμε με τις βλακίες σας, ας σας απαντήσει και ο Κώστας Μελίδης ο στιχουργός του ύμνου του ΑΣΟΛ που όταν ρωτήθηκε για το πως εμπνεύστηκε τον στίχο «Και του Λαού ομάδα» απάντησε: #ΤαπάνταανήκουνστοΛαό.

Χωρίς υπεκφυγές και τα άλλα που ακούμε σήμερα, απάντησε το αυτονόητο. Ήταν πριν το ξεπούλημα όμως, τότε που το να λεμε τα αυτονόητα δεν μας έκανε δογματικούς και κολλημένους. Τότε που τολμουσαμε να πούμε ότι όχι μόνο τα αθλητικά σωματεια αλλά η ίδια η εξουσία των χωρών θα έπρεπε να ανήκει στους λαούς.

Τώρα ούτε οι ομάδες δεν ανήκουν στο Λαό τους για αυτό στη μνήμη του αείμνηστου Κώστα Μελίδη και όσον έφυγαν με τα ίδια ιδανικά πρεπεί να υπερασπιστούμε την ΟΜΟΝΟΙΑ μας που το 2018 γεννήθηκε #ΑπότοΛαόγιατο_Λαό.

Υ.Γ 1 – Το επιχείρημα από κάποιους ότι δεν έχουν πρόβλημα με το ξεπούλημα του ΑΣΟΛ γιατί πριν ελεγχόταν από το Ακελ, το ακούω συχνά. Με την λογική τους αν αύριο γίνει πραξικόπημα και εγκαθιδρύσουν δικτατορία δεν θα έχουν πρόβλημα επειδή προηγουμένος κυβερνούσε ο Αναστασιάδης.

Υ.Γ 2 – Ακόμα ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Κώστα Μελίδη: «Αν το μελετήσεις καλά είναι ένα τραγούδι που οι στίχοι έχουν ένα μύθο. Περικλείουν την Ομόνοια, όχι όπως είναι, δηλαδή μια ομάδα, αλλά όπως πραγματικά ήταν και είναι, μια λαϊκή ομάδα».


Ενδιαφέρουν


Κατηγορίες


Επικοινωνία


info@mappinio.net



© Copyright by Mappinio.net 2023. All rights reserved.